Žinios ir kontaktai
En

2020 metų tiekimo grandinės tendencijos

Pastaraisiais metais tiekimo grandinės valdymo srityje vyrauja skaitmenizacijos ir globalizacijos tendencijos. Tiekimo grandinės ilgėja, apimdamos kelias šalis ir sukurdamos naujų galimybių bei iššūkių. Kokias tiekimo srities tendencijas ekspertai prognozuoja 2020 metais?

„Žalioji“ tiekimo grandinė
Aplinkosaugos, ekologijos klausimai neaplenkė ir tiekimo grandinės srities. „Žaliąsias“ vadybos idėjas galima pritaikyti visuose tiekimo grandinės etapuose: nuo žaliavų paieškos ir pasirinkimo, produkto kūrimo, gamybos procesų, pristatymo iki produkto perdirbimo jo gyvavimo ciklo pabaigoje.

„Žaliąsias“ praktikas įgyvendinti kartais galima paprastais dalykais, tokiais kaip energijos taupymas sandėliuose, kuro sąnaudų mažinimas optimizuojant produktų pristatymo maršrutus ir logistiką. Tačiau norint įdiegti iš tiesų „žalią“ tiekimo grandinę įmonėje reikia metodologinių pokyčių visuose tiekimo etapuose. Numatoma, kad 2020 metais populiarės žiedinė tiekimo grandinė – kai produkto perdirbimas ir antrinis panaudojimas tenka ne galutiniam vartotojui, o tampa tiekimo grandinės sudėtine dalimi.

„Žaliųjų“ idėjų taikymas ne tik atitiks visuomenės lūkesčius ir teisinio reglamentavimo reikalavimus, bet ir padės sutaupyti.

Dirbtinis intelektas ir mašininis mokymasis
Dirbtinis intelektas (DI) pradedamas palaipsniui naudoti ir tiekimo grandinės valdymui. DI gali atlikti vis daugiau ir sudėtingesnių užduočių, kurias iki šiol vykdydavo žmonės. Mašininis mokymasis (angl. machine learning) suteikia dar daugiau galimybių – leidžia kompiuterių algoritmams tobulėti ir tapti naudingesniais, panaudojant turimus duomenis.

DI gali būti panaudojamas tiekimo grandinės planavimui, siekiant išanalizuoti didelius duomenų kiekius ir nustatyti paklausos bei pasiūlos tendencijas, o tai leis patobulinti pirkimo procesus.

Globalizacija
Globalizacija yra nuolat vykstantis procesas, kuris 2020 metais teigiamai veiks ypač smulkaus ir vidutinio dydžio verslo (SVV) įmones. Dėl naudojamų technologijų tarptautinės prekybos rinkos, paskirstymo tinklai bus lengviau prieinami SVV, todėl atsivers daugiau galimybių įžengti į naujas rinkas ir tapti labiau konkurencingiems.

Automatizacija
Automatizuoti reiškia panaudoti technologijas darbų eigos valdymui ir procesų tobulinimui. Automatizacija tiekimo grandinėje – tai nebūtinai robotai, dirbantys sandėliuose, ar savavaldžiai sunkvežimiai. Automatizuoti tiekimo grandinės procesus galima pasitelkiant programinę įrangą (įmonės išteklių planavimo programą ERP arba sandėlio valdymo sistemas WMS), kuri gali atlikti daug funkcijų, padeda išvengti žmogiškųjų klaidų ir padidinti produktyvumą.

Debesų technologijos
Įmonėms vis plačiau savo tiekimo grandinėse taikant inovacijas, IT sprendimus, naudojant programinę įrangą, atsiranda debesų kompiuterijos poreikis. Šios technologijos (duomenų talpyklos, serveriai, internetu teikiami kompiuterių pajėgumai) leidžia sumažinti sąnaudas ir lengvai plėsti veiklos apimtis. Vienas didžiausių debesų kompiuterijos pranašumų – tai, kad ja galima naudotis beveik bet kur, kur yra interneto prieiga. Ji padeda visoje tiekimo grandinėje užtikrinti sklandų dalijimąsi informacija ir duomenimis, palaikyti komunikaciją su tiekėjais bei pirkėjais.

Saugumas
Naudojant debesų ir kitas kompiuterines technologijas, svarbu užtikrinti duomenų saugumą. Dėl kibernetinių išpuolių galima prarasti svarbią informaciją, intelektinę nuosavybę ir klientų duomenis. Tiekimo grandinėms ilgėjant ir jose atsirandant daugiau informacijos dalijimosi galimybių, būtina pasirūpinti duomenų saugumu, o tam yra daug saugių jų laikymo debesyje būdų.

Taigi 2020 metais technologijos ir jų teikiamų galimybių išnaudojimas bus svarbiausios tiekimo grandinės valdymo tendencijos.

Apie išmanų pirkimų valdymą ir svarbiausias pirkimų aktualijas Lietuvoje galėsite sužinoti jau kovo 19 d. vyksiančioje „Pirkimų vadovų konferencijoje 2020“.

 

Parengta pagal Eazystock publikaciją.